Ambachtelijk Werken

GROOTSTE ONPRODUCTIVITEIT OOIT

GROOTSTE ONPRODUCTIVITEIT OOIT

 

door: Stephanus Alphonsus van den Hout

 

WERELD – Er komt aan het eind van dit stukje ook een constructieve bijdrage, naast de eerste uitleg van de titel, die echter ook kan inspireren of  helderheid bieden.

 

Het feit is namelijk volgens mij daar, dat we in de wereld een tijd hebben, van pakweg de laatste 50 jaren, waarin we voor het voorzien van onze behoeften een zeer efficiënt en effectief werkende productie hebben gemaakt. Nog nooit kunnen we zo snel van overal van de wereld en ook vooral supersnel (geavanceerde) producten in elkaar zetten. De productiviteit viert hoogtij. Maar laten we iets niet liggen? Iets onmeetbaars bijvoorbeeld?!

 

Ik durf ongehoord te vertellen dat de productie, vanuit menselijk oogpunt, nog nooit zo beroerd, lees onproductief, is geweest!! We zijn helemaal niet productief vanuit menselijk oogpunt.

Ja, we kunnen massa's grondstoffen snel vervoeren en bewerken. We verplaatsen stof en matter als een gestoorde zo snel. Maar door onder andere: Standaardisatie, automatisering, functiescheiding, taakscheiding, concurrentiementaliteit, vrij baan vanuit de politiek, zijn banen uitgemolken en is 't leven is er uit gefabriceerd laat maar zeggen.

 

GEESTDODEND

Dat taakscheiding de geestdodende lopende band heeft uitgevonden is misschien duidelijk, maar functiescheiding maakt t geestelijk gebied van uw bedrijf dood! `Dat is niet mijn functie.' `Ben ik wel de enige die dit werk kan doen (en daarmee onmisbaar).'`Als mens geef ik U gelijk, maar ik krijg ook maar mijn orders.'

Zaken als: verantwoording voor je product kunnen voelen, contact met de klant, arbeidsstatisfactie, inspiratie op mogen doen, iets anders mogen proberen, fouten mogen maken, graag zelfs want daar leren we van, ruimte c.q. tijd krijgen, valt helaas steeds verder te zoeken.

 

We leiden de jeugd op met (systeem)theorieën, stoppen het vol met feiten èn dan komen ze op een werkplek, waar ze zonder begeleiding weer veel feitenorders moeten gaan uitvoeren/produceren. Haast geen begeleiding die ze aldoende enigszins eerst behoed voor falen en vriendelijk inwerkt. Iemand die de Liefde voor t vak kan overbrengen?! Typ ik nou iets doms? We zijn toch op Aarde om te leren Liefhebben èn niet om ons vol te vreten? (Aan 30% van de mensheid die 80% van de goederen, energieën en diensten consumeert.)

 

Wat wil de mens? Is een vraag die ik hier, zeker niet exact, ga uitspinnen. Een Belgische filosoof uit 2018 verzuchtte eens: `We genieten hier ons rot, maar we zijn leger en leger dan ooit tevoren?!'

 

Mensen, ik wordt helemaal misselijk van de : Onkunde, onwetendheid, zelfingenomenheid van een kleine groep en Zielloosheid van velen in 't Westen die ik voel. Ik moet stoppen.

Verzin zelf maar eens wat, dan misschien steeds kennisgeil om ideeën van anderen te vragen. (Sorry, zal m'n cynisme weer zo goed mogelijk beteugelen.)

 

Als de wereld ook niet Liefdevol nieuwe ideeën en inzichten omarmt? Wie ben ik dan om ze nog te geven? Tot het constructieve gedeelte komen we niet vandaag. Ik ga weer huilen.